Jilava (4): Un mort printre cei vii

Jilava2010_017_resize“Cu exceptia lui Iisus, nici un mort n-a fost mai prezent printre vii.” (Emil Cioran despre Corneliu Codreanu)

Închisoarea Jilava a fost ultima escală înaintea veşniciei şi pentru un alt mare român. Fondatorul şi liderul Mişcării Legionare, Corneliu Codreanu, a stat închis aici din aprilie până în noiembrie 1938. Arestat fiind, i se înscenează un proces pentru “ultragierea consilierului regal Iorga” şi, din ordinul lui Carol al II-lea, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, este dus în pădurea Tâncăbeşti unde, pe motiv că ar fi încercat să fugă, este asasinat, împreună cu alţi 13 legionari. Apoi este adus şi aruncat în groapa comună la aceeaşi închisoare Jilava, iar deasupra se toarnă beton şi acid.

Istoria “uită” să consemneze, vorbind despre Nicolae Iorga, că a cedat propriei sale vanităţi, acceptând cu ochii închişi să servească un rege dezertor, sperjur, afemeiat, corupt până-n măduva oaselor şi mai presus de toate trădător de ţară şi de neam. Iorga s-a făcut astfel unealtă, chiar fără voia sa, la uciderea unui om în care stăteau  speranţele a milioane.

Oare ar fi putut Căpitanul să le împlinească aşteptările? Nu ştim, dar cert e că, privind la statutul său moral, ni se face ruşine de noi.

Cu mult înainte să ajungă pe culmile nihilismului şi ale refuzului de sine, Emil Cioran a făcut şi el parte din Mişcarea Legionară şi i-a dedicat Căpitanului un “portret ” a cărui luminoasă expresivitate rămâne neştirbită de greţoasele deziceri ulterioare ale scriitorului.

2 Comments

 1. Reply
  Radu 10/01/2011

  Destul de “gelatinos” portret. Si cu o structura cu putere de anticipare … a viitoarelor ode… aduse altora ce au crezut ca stapanesc trecutul, viitorul si prezentul.

 2. Reply
  tudor catalin gheorg 15/01/2011

  Foarte frumos!poate esti interesat sa iti vinzi ceva din fotografii pe o agentie de microstock ai putea cistiga bine din asta uite un link care poate te intereseaza
  Submit Photos to Shutterstock and make $$$!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *